Desi majoritatea parintilor au mai avut cosmaruri in privinta viitorului copiilor lor, o anumita caracteristica a procesului de educatie poate duce la dezvoltarea narcisismului in randul celor mici, care mai apoi sa se transforme in adulti narcisisti, liberi in societatea cotidiana.

Cresterea unui copil normal si sanatos este tot ceea ce ne dorim sa obtinem, iar asta include si aspectele de sanatate mentala si dezvoltare.

De rare ori parintii actioneaza intentionat spre a dauna viitorului copilului; in schimb, cei mai multi sa straduiesc pe cat le permit abilitatile si cunostintele actuale pentru a face cele mai bune alegeri.

Faptul ca aveti intentii bune cand vine vorba de educatia copilul ar trebui sa va faca mandri de progresul acestora. Tot ce ne dorim este sa fiti atenti la cat de multa iubire, libertate si cate laude le oferiti pentru a fi siguri ca se vor transforma in adulti sanatosi, fericiti si impliniti.

Vom discuta despre o caracteristica nesanatoasa in ceea ce priveste educatia, despre care cercetatorii au aratat ca prezinta cea mai mare probabilitate de formare a unui copil narcisist; mai mult, vom arata si cum putem evita respectivul comportament. Acest articol va expune metodele prin care sa puteti recunoaste trasaturile narcisiste la copii si ce puteti face intr-o astfel de situatie.

Cercetatorii dezvaluie: Aceasta caracteristica a educatiei copiilor conduce la narcisism
Copii narcisisti se transforma in adulti narcisisti. Cei din urma au tendinta de a se razvrati fata de cei din jur, nu de a se comporta ca membrii ce sustin dezvoltarea societatii in care traiesc. Narcisistii sunt agresivi si se comporta ca si cum ar fi indreptatiti sa transpuna aceasta atitudine deoarece considera ca au dreptul la mai mult, simtindu-se superiori voua sau celor din jur.

Comportamentul adoptat in cresterea copiilor ce duce la dezvoltarea trasaturilor narcisiste
Cercetatorii de la Universitatea Ohio State si de la Universitatea Holland’s din Amsterdam au testat teoria care spune ca narcisistii s-au creat prin intermediul modelului de educatie oferita de parinti, caracterizata prin prea putina caldura, confort si iubire.

Au reusit sa dezvaluie faptul ca lauda excesiva, bazandu-ne pe eforturile lor, pe capacitatile si performantele relative fata de ceilalti copii, le facea mai mult rau decat bine.

Oamenii de stiinta au descoperit ca acei copii narcisisti aveau tendinta de a invata comportamentul rasfatat de la parinti, din moment ce acestia ii credeau perfecti, superiori sau mai speciali decat alti copii. Lauda excesiva a copilului este una dintre caracteristicile procesului de educatie pe care ar fi bine sa nu o practicati daca va doriti sa evitati cresterea unui copil narcisist.

Cum sa recunoasteti copiii narcisisti
Copiii narcisisti sunt egoisti. Se comporta ca si cum au dreptul la un tratament superior fata de alti copii sau chiar fata de voi. Persoanele narcisiste se bazeaza pe propriul ego si pe valorificarea recunostintei oferite de alti oameni. Un astfel de exemplu, usor de recunoscut, ar fi un copil sau un adolescent care se deprima datorita faptului ca nu i-au fost placute indeajuns postarile de pe retelele de socializare.

Copiii narcisisti au tendinta de a fi mai agresivi. Prezinta riscul de a dezvolta probleme de anxietate sau dependente de droguri. Problema lor este de natura interna, in care copilul se simte dependent de senzatia ca este apreciat de cei din jur. Atunci cand nu primesc laudele de care au nevoie cu disperare, adopta o atitudine autodistructiva sau violenta.

Psihiatrul pediatric, Efrain Bleiberg, a enumerat urmatoarele probleme comportamentale care arata faptul ca parintii isi expun copii posibilitatii de dezvoltare a narcisismului:

• Probleme de relationare interpersonala
• Atitudine distanta
• Rautate
• Incearca sa controleze sau sa manipuleze
• Probleme la scoala
• Impulsivitate
• Nu isi tine frustrarile sub control
• Are schimbari frecvente de dispozitie
• Minte, fura sau adora sa incalce regulile
• Exhibitionism
• Nu are incredere in sine si este extrem de invidios pe cei din jur
• Are o nevoie constanta de atentie

Lauda copilului este importanta pentru a-l ajuta sa inteleaga care comportamente sunt de dorit dar exagerarea i-ar putea face mai mult rau decat bine atunci cand vorbim despre o dezvoltare psihologica sanatoasa. Dr. Bleiberg spune ca, de cele mai multe ori, copii narcisisti se simt singuri, furiosi, goi pe interior si invidiosi.

Speranta pentru copiii narcisisti
Daca din greseala ati adoptat acel comportament in cresterea copiilor care conduce spre narcisism, aflati ca mai exista o speranta. Una dintre cele mai usoare metode de a ajuta un astfel de copil este sa va schimbati atitudinea ulterioara in privinta cresterii sale.

Desi vi s-ar parea ca cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa va laudati copilul in speranta ca ii veti creste respectul de sine, probabil ca le-ati incuraja si mai mult egoul.

In schimb, creati situatii ce le permit copiilor sa inteleaga ca nu sunt cei mai buni, cei mai destepti, frumosi sau cei mai capabili. Lasati-i sa esueze in sporturi, la un examen ce nu are un impact major asupra notei generale sau laudati un alt copil care prezinta trasaturi de modestie.

Incurajati-i sa isi faca prieteni asa incat sa nu deveniti prea protectivi fata de criticismul pe care il vor primi din partea prietenilor in momentul in care au un comportament egoist. Chiar mai bine ar fi sa ii invatati ce inseamna empatia si bunatatea.

Ajutatati-l sa-si dezvolte o identitate personala, sa-si seteze limite onorabile si sa inteleaga echilibrul dintre independenta si ajutor pentru ca toate acestea sunt componentele procesului de maturizare. Sunt abilitati ce le lipsesc copiilor narcisisti, dar pot fi educate.

In momentul in care va schimbati comportamentul dar nu puteti observa o schimbare la copil, ar fi cazul sa cautati ajutorul unui profesionist. Ganditi-va sa apelati la consiliere pentru atitudinea narcisista a copilului inainte ca aceasta sa devina un model comportamental la maturitate ce nu va mai putea fi modelat la fel de usor.

6 thoughts on “Dezvaluiri stiintifice: modelul de crestere a copiilor narcisisti

  1. Cred ca fiecare gospodarie ar trebui sa aiba un filtru de apa instalat, pentru a se asigura ca membrii familiei consuma apa curata si sigura. Articolul mi-a oferit informatiile necesare pentru a lua o decizie informata in ceea ce priveste achizitia unui filtru de apa potabila.

  2. Am fost impresionat de detaliile tehnice prezentate in articolul respectiv. Este impresionant cum un simplu filtru de apa poate elimina atat de multe impuritati si contaminanti din apa potabila. Efectele pozitive asupra sanatatii sunt evidente si ma determina sa investesc intr-un astfel de dispozitiv.

  3. Articolul de pe site-ul Sorbent.ro despre beneficiile filtrului de apa este foarte informativ si util. Mi-a placut faptul ca au fost prezentate atat avantajele pentru sanatate, cat si cele pentru mediu. Consider ca este important sa constientizam importanta purificarii apei pe care o consumam zilnic.

  4. Am fost placut surprins sa aflu despre angajamentul companiei Sorbent fata de mediu si sustenabilitate, prin folosirea materialelor reciclabile si sustenabile in productia produselor lor. Este un aspect care ma determina sa aleg cu incredere aceste produse.

  5. Sunt impresionat de diversitatea gamei de produse prezentate in articol si de modul in care fiecare dintre ele poate acoperi nevoile specifice ale consumatorilor. Este reconfortant sa stiu ca exista solutii eficiente pentru diverse probleme de sanatate.

  6. Articolul este foarte interesant si mi-a oferit multe informatii utile despre importanta utilizarii produselor Sorbent pentru igiena personala. Am aflat despre beneficiile utilizarii acestor produse si cum pot contribui la mentinerea sanatatii noastre.

Comments are closed.