Una dintre dilemele asociate anemiei este ca simptomele sunt relativ comune: senzatia de oboseala, de slabiciune a corpului, o oarecare dificultate de a gandi la capacitate maxima. Toate sunt relativ vagi. – Dr. Allen Nissenson
Semnele de avertizare ale anemiei nu sunt cunoscute de foarte multe persoane, in ciuda faptului ca anemia bazata pe deficienta de fier este una dintre cele mai comune si subtile forme ale afectiunii. Corpul uman are nevoie de fier, acesta fiind esential in productia de eritrocite sanatoase.
Fara fier, corpului ii este greu sa formeze celulele sangvine – insemnand ca pierderile de sange in urma taieturilor sau a ciclului menstrual la femei ar putea facilita aparitia unor complicatii.
Lesne de mentionat, chiar si fara pierderi de sange, anemia poate afecta negativ viata de zi cu zi a unei persoane. „Sangerarea este una dintre cele mai comune cauze pentru aparitia deficientei de fier, pentru ca, in momentul sangerarii, corpul pierde multe dintre acele eritrocite care contin fier,” spune profesorul in stiinte medicale, Dr. Allen Nissenson.
Prin urmare, este bine sa cunoastem semnele anemiei pentru a ne pune in tema, pentru a ne asigura ca primim un diagnostic si un tratament adecvat din timp, putand astfel sa prevenim orice fel de complicatii.
Iata cele 8 semne de avertizare ale anemiei
1. Oboseala
Conform Institutului National de Cardiologie, Pneumologie si Hematologie, „Cel mai comun simptom pentru toate tipurile de anemie este oboseala (extenuarea). Oboseala apare deoarece corpul nu mai are destule eritrocite pentru a transporta oxigenul catre multitudinea de organe.”
Foarte multe persoane se pot simti obosite din multiple motive: stres, boala sau alte afectiuni. Dar oboseala resimtita de persoanele anemice este foarte diferita de cea pe care altii ar putea sa o simta dupa o noapte nedormita. Cei care sufera de anemie raporteaza de multe ori ca se simt obositi 24/7. Daca starea de extenuare, moleseala incepe sa iti afecteze viata, s-ar putea ca anemia sa fie de vina, iar vizita la medic devine obligatorie.
2. Membrane palide
Membranele mucoase de pe suprafata ochilor reprezinta indicatorii perfecti pentru diagnosticarea anemiei. Pentru a le putea localiza, fii mai atent/a la linia pleoapelor inferioare. Aceasta zona este plina de vene si ar trebui irigata foarte bine cu sange sanatos. Daca linia pleoapei inferioare pare extrem de palida, ar putea indica faptul ca nu primeste destul sange – deci, anemie.
3. Dificultati de respiratie
„Majoritatea persoanelor cu anemie se simt cel mai confortabil cand stau. Insa, de multe ori, vor resimti dispnee in timpul activitatilor fizice, deoarece sangele nu poate transporta cantitatea mare de oxigen de care corpul are nevoie,” spune Noah Lechtzin, profesor asistent de stiinte medicale si medic generalist.
Prin urmare, daca obosesti dupa ce ai urcat cateva scari sau daca simti ca ramai fara aer dupa o repriza scurta de exercitii, ar putea fi un semn ca oxigenul din eritrocitele sanatoase nu are un parcurs corect prin corp. Pe langa asta, alte semne ca sistemul nu primeste destul oxigen prin celulele rosii ar fi ca ametesti si ai stari de lesin.
4. Stari de anxietate
Daca deja suferi de o tulburare asociata anxietatii, ar fi greu sa determini exact daca acest simptom ti se aplica. Insa, daca de curand ai dezvoltat simptome de anxietate, precum un ritm cardiac accelerat, anemia ar putea fi de vina. Explicatia consta in faptul ca viteza sangelui creste in incercarea de a transporta mai mult oxigen. Starea rezultata se manifesta prin batai rapide ale inimii – senzatia de anxietate fara ganduri anxioase.
5. Amortesti
Corpul are nevoie sa proportioneze sangele prin corp, iar organele sunt cele mai importante componente. Deci, resimtind lipsa sangelui sanatos, sistemul ar putea incepe sa utilizeze sangele care merge catre maini, palme, picioare si labele picioarelor pentru a mentine un flux constant de sange catre celelalte parti ale corpului. Asta inseamna ca, cel mai probabil, vei resimti o amorteala in extremitati.
6. Dureri de cap
Toata lumea mai sufera uneori din cauza durerilor de cap; deci, o durere de cap izolata nu trebuie sa te trimita imediat cu gandul la anemie. Cu toate acestea, daca ai mai punctat si alte simptome din lista pe langa durerile dese de cap, fara ca analgezicele sa iti fie de folos in acest sens, ar fi bine sa faci o vizita la medic pentru a te testa de anemie. Migrenele, impreuna cu alte simptome, pot fi semne ca sistemul nu primeste cantitati suficiente de oxigen si sange in cele mai importante zone.
7. Ciclu menstrual neregulat sau cu flux mare
In cazul femeilor, anemia poate fi cauzata de fibrom uterin, care este localizat in cavitatea uterina. De cel mai multe ori, fibromul cauzeaza menstruatii extrem de dureroase si scurgeri cu flux mare. Femeile care au observat o iregularitate a ciclurilor menstruale, precum si sangerari mai intense decat cele normale sau crampe dureroase, ar trebui sa discute cu un medic. Vinovatul ar putea fi anemia bazata pe deficienta de fier.
8. Probleme cu concentrarea
Unele persoane o numesc minte incetosata, deoarece simt ca ar avea un val de ceata peste ganduri. Pe langa asta, persoanele carora le este dintr-o data greu sa-si mentina sirul de ganduri, sa se concentreze si sa isi aminteasca anumite lucruri ar putea sa resimta aceste efecte pentru ca „Nivelurile scazute de fier afecteaza performantelor profesionale, judecata si abilitatea de concentrare,” spune dieteticiana si educatoarea certificata pe cazuri de diabet, Maria Ricupero.
Ganduri de final…
Fara a cunoaste motivul, multe dintre aceste simptome pot crea probleme sau pot fi confundate cu altceva. Anemia afecteaza sute de mii de oameni si este mai comuna decat ai crede.
Odata ce toate simptomele incep sa se manifeste, restul ramane la latitudinea ta – sa mergi la medic daca suspectezi ca ai putea suferi de anemie pentru a te asigura ca efectuezi testele corecte si ca primesti un diagnostic adecvat, asa incat sa iti poti recapata sanatatea in cel mai scurt timp.
Sunt impresionata de calitatea produselor Sorbent. Textura lor moale si absorbtia ridicata le face ideale pentru utilizare zilnica. Cu siguranta voi continua sa le achizitionez.
Am folosit produsele Sorbent de mult timp si sunt extrem de multumita de ele. Absorbantele lor sunt foarte eficiente si nu irita pielea sensibila. Recomand cu incredere!
Articolul este foarte interesant si util. Am aflat multe informatii despre produsele de igiena si absorbantele de la Sorbent. Ma bucur ca exista astfel de branduri care se preocupa de sanatatea noastra.
Informatiile prezentate in acest articol sunt clare si concise, facandu-l usor de inteles chiar si pentru cei care nu au folosit in trecut produsele Sorbent. Este util sa stii cum sa utilizezi corect aceste produse pentru a obtine rezultatele dorite.
Articolul ofera informatii foarte utile despre modul in care trebuie sa fie pastrate si utilizate corect produsele Sorbent pentru a beneficia de toate proprietatile acestora. Recomand tuturor sa citeasca acest articol pentru a evita greselile comune legate de folosirea necorespunzatoare a produselor.