Niciodata nu pierdeti daca iubiti. Totdeauna veti pierde daca va abtineti. – Barbara de Angelis

Relatiile care ne confera un sens in viata sunt importante pentru bunastarea si fericire noastra, iar calitatea rolului nostru in aceste relatii este ceea ce conteaza cel mai mult.

In momentul in care o relatie trece printr-o perioada dificila, de cele mai multe ori, ne vom uita la parteneri pentru a accentua toate lucrurile care ne enerveaza, punandu-le toate greutatile in spate. Realitatea este ca ar trebui sa ne analizam propriul comportament pentru ca asta este tot ce putem controla…

Iata cele 7 sfaturi pentru a deveni parteneri mai buni in relatii:

1. Uitati-va bagajele
Cu totii avem un bagaj. Fie ca sunt asteptarile pe care le aducem cu noi din copilarie sau din experientele fostelor relatii, bagajele ne opresc din a realiza potentialul real al legaturii noastre actuale.

Fiecare dintre noi, la un moment dat, s-a simtit singur, gol sau insuficient. Indiferent de ce avem, mereu ni se pare ca lipseste ceva. Calea de scapare este sa va cunoasteti cu adevarat. Mai intai, deveniti confortabili intr-o relatie cu voi insiva si totul va incepe sa se aseze.

2. Sustineti partea celuilalt
De cele mai multe ori, atunci cand se isca un conflict, o persoana isi sustine punctul de vedere iar cealalta crede opusul. In momentul in care incercam sa ne argumentam opinia, cautam dovezi pentru a o sustine si facem acest lucru pana cand simtim ca am castigat.

Imaginati-va…ce s-ar intampla daca am schimba partile? In loc sa adunati dovezi pentru a va sustine punctul de vedere, incercati sa faceti acelasi lucru dar pentru partea opusa a povestii.

Ar fi corect sa spunem ca ambele variante expun probleme valide si daca ati vrea, ati putea argumenta in favoarea oricareia dintre cele doua parti. In momentul in care incepeti sa priviti din unghiul opus, veti descoperi ca exista un oarecare adevar ce sustine opozitia.

De fapt, veti ramane uimiti cat de convingatori puteti deveni – atat de convingatori incat veti gasi o calea prin care sa incheiati conflictul.

3. Reactionati mai putin
In mijlocul unei situatii emotionale, exagerarea este o reactie normala. Este usor sa ne dam seama de momentul in care o persoana exagereaza. Cu toate acestea, nu vom fi la fel de capabili pentru a ne da seama de momentul in care noi am exagerat.

Actiunile noastre se dezvolta in functie de ceea ce simtim. Si uneori, suntem atat de incarcati de emotii incat vom actiona pe masura. Diminuarea reactiilor nu inseamna ca ignoram sau minimizam problema, ci doar ca ne controlam exagerarea in fata acestora.

Secretul pentru reactiile amortizate este comportamentului in functie de ceea ce ne dorim sa simtim, nu de ceea ce simtim la momentul respectiv.

4. Nu va mai plangeti, incepeti sa exclamati
O persoana normala se plange intre 15 si 30 de ori pe zi. Nu este foarte mult si cam toata lumea o face. Binenteles, eliminarea nevoii de a te plange este mai usor de spus decat de facut. In primul rand, trebuie sa recunoasteti si sa intelegeti aspectul care va supara.

Din momentul in care v-ati constientizat situatia, puteti adopta doua cursuri de actiune: O puteti accepta sau o puteti schimba.

Odata ce sunteti gata sa schimbati lucrul fata de care va plangeti, incepeti sa exclamati ceea ce aveti de gand sa faceti in legatura cu acesta – si sa urmati cursul de actiune. Cand repetati mantre pozitive puternice, care invata creierul sa formeze ganduri, cuvinte si in final actiuni, veti ajunge in cel mai scurt timp sa schimbati aspectele de care va plangeati mai devreme.

5. Faceti favoruri partenerului
Efectul Benjamin Franklin presupune ca vom face lucruri bune pentru persoanele pe care le placem si lucruri rele pentru cei pe care ii displacem. Totusi, psihologia din spatele acestui efect denota opusul, adica incepem sa preferam persoanele atunci cand avem ocazia de a le face un favor.

Mai exact, rugamintea si primirea unor favoruri genereaza sentimente placute de ambele parti. Vreti sa eliminati emotiile negative si sa stabiliti un raport bun cu partenerul? Nu ezitati sa le cereti o favoare si nu va fie frica sa oferiti si voi atunci cand puteti.

6. Fiti atenti la micile detalii ce tin de voi
Un sfat universal pentru cei ce se afla intr-o relatie ar fi sa nu mai acorde atentie lucrurilor marunte. O mica subtilitate in atentionarea acestor aspecte din relatie poate fi un lucru benefic – atunci cand va axati pe cele legate de voi, nu pe ale partenerului.

Puteti gasi numeroase motive pentru care sa va enervati pe parteneri: isi lase hainele murdare pe podea, uita sa isi inchida telefonul in timpul cinei sau uita sa duca gunoiul – in fiecare zi. Acum, ganditi-va la toate micile lucruri pe care voi le faceti si care ii enerveaza pe ei.

Acestea sunt detalii neinsemnate si enervante, ce se aduna si pot crea un real conflict intr-o relatie.

Asa ca, in loc sa preluati atitudinea de nu mai acorda atata atentie la tot, incercati sa va axati pentru o vreme pe micile detalii legate de propria persoana si priviti cum aspectele ce va enerveaza la partener se estompeaza.

7. Luati o decizie abia dupa ce dormiti
Sa fim sinceri. Nu dormim destul. In momentul in care ne simtim deprivati de somn exageram, luam decizii fara sa gandim si ne este foarte greu sa gasim un echilibru– toate aceste lucruri conduc spre dezvoltarea unor tensiuni in relatie.

De cate ori ati exagerat atunci cand erati obositi? Cand suntem odihniti, ne tinem emotiile sub control si gandim mai limpede. Somnul este una dintre uneltele omise cel mai des atunci cand vine vorba de o viata mai fericita, asa ca ati face bine sa va folositi de ea.

Daca sunteti intr-o relatie care chiar conteaza pentru voi, folositi-va de cateva dintre sfaturile enumerate in aceasta lista pentru a o imbunatati. Voi cum participati inspre binele relatiei?

6 thoughts on “7 sfaturi pentru a fi parteneri mai buni in relatii

  1. Am aflat multe lucruri noi citind acest articol despre gama variata de produse Sorbent si modul in care acestea pot fi folosite pentru a ne proteja sanatatea si a mentine un mediu curat in casa noastra. Recomand cu incredere acest brand tuturor celor care isi doresc sa aiba grija de ei si de mediul inconjurator.

  2. Articolul este foarte interesant si informativ, oferind detalii importante despre beneficiile utilizarii produselor Sorbent. Mi-a placut modul in care sunt prezentate diferitele tipuri de produse disponibile si cum acestea pot fi folosite pentru a imbunatati calitatea vietii.

  3. Recomand cu caldura produsele Sorbent dupa ce am citit acest articol. Este important sa acordam atentie igienei personale si sa folosim produse de calitate care sa ne ofere protectie impotriva factorilor nocivi din mediul inconjurator.

  4. Sunt impresionat de nivelul de calitate al produselor Sorbent prezentat in acest articol. Este esential sa folosim astfel de produse pentru a ne proteja impotriva infectiilor si a mentine un nivel optim de igiena zilnica.

  5. Am aflat din acest articol despre variatele tipuri de produse Sorbent disponibile pe piata si beneficiile utilizarii acestora. Este reconfortant sa stiu ca exista solutii eficiente pentru a mentine igiena personala, mai ales in contextul actual de pandemie

  6. Articolul este foarte informativ si mi-a oferit o perspectiva noua asupra importantei utilizarii produselor Sorbent in igiena personala. Mi se pare interesant faptul ca aceste produse sunt create pentru a ne proteja impotriva bacteriilor si virusilor.

Comments are closed.